سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آمار مگ ومیر براساس اعتیاد

آمار مرگ ومیر بر اساس اعتیاد

 

این آمار واقعی است /هر 2/5 ثانیه یک نفر در کشور بر اثر اعتیاد می میرد

 

بر اساس آمارهای منتشره از سوی مطبوعات به نقل از برخی دست اندرکاران امر مواد مخدر، درجامعه کنونی ایران بیش از 2 میلیون نفر معتاد به صورت مشخص وجود دارد و حدود 800 هزار نفر نیز به طور تفننی از این مواد استفاده می کنند از این رو چنین برآورد می شود که حدود 4 درصد مردم کشور به اعتیاد گرایش دارند.

 

همچنین آمارها نشان می دهد که دو سوم از زندانیان در ایران به دلیل ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر در زندان هستند و حدود 25 درصد از حوادث رانندگی نیز به دلیل مصرف مواد مخدر است.

با در نظر گرفتن آمار وارقام فوق می توان اذعان داشت که جامعه جوان کشور در حال حاضر به شدت آسیب پذیر است . بسیاری از جرائم خواه یا ناخواه ریشه در اعتیاد دارند.

به نظر دکتر "ویلیام پولین" مدیر انستیتوی جلوگیری از سوء مصرف مواد مخدر در آمریکا ،بیشتر از یک چهارم تلفات در این کشور ناشی از اعتیاد است . طبق گزارش یک نشریه رسمی دولتی به نقل از "پروفسور ادوارد" مدیر واحد مطالعات مواد مخدر در انستیتوی روان پزشکی لندن ، سالانه در انگلستان حدود یکصد هزار نفر به دلیل اعتیاد به نحو غیر طبیعی جان خود را از دست می دهند.تحقیقات در کشور سوئیس نیز نشان می دهد که اعتیاد یکی از عوامل موثر در زمینه خودکشی در میان افراد آلوده به ویروس ایدز است.

در ایران به دلیل هم مرز بودن این کشور با بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر جهان (افغانستان) آمار نگران کننده تر به نظر می رسد .طبق آمارهای رسمی میزان مرگ و میر های ناشی از مصرف مواد مخدر حدود 50 هزار مورد در سال است که کارشناسان پیش بینی می کنند اگر اقدامی برای کنترل آن صورت نپذیرد این رقم به 200 هزار نفر در سال خواهد رسید، یعنی هر 5/2 ثانیه یک نفر به علت معتاد بودن جان خود را از دست خواهد داد.

تحلیل گران اجتماعی بر اساس پژوهش های انجام شده در خصوص اعتیاد معتقدند که 95 درصد معتادان قبل از اعتیاد سابقه مصرف سیگار داشته اند و 34 درصد معتادان نیز اولین مصرف سیگار خود را در میهمانی های خانوادگی یا دوستانه شروع کرده اند.

دکتر "مهران مولوی" کارشناس مسایل اجتماعی با بیان اینکه کاهش سرانه سن معتادین در کشور قشر جوان را به عنوان مهم ترین قربانی هدف قرارداده است به آمار نگران کننده ای اشاره کرده و اعلام می کند: تحقیقات نشان می دهد که 49 درصد قتلها ، 68 درصد درگیریهای منجر به قتل ، 50 درصد مرگ و میرهای ناشی از سوانح رانندگی، 20 تا 30 درصد خودکشی ، 52 درصد تجاوز به عنف، 62درصد از دعاوی و درگیری ها، 69 درصد از غرق شدگی ها، بیش از 50 درصد از همسرآزاری ها و 38 درصد کودک آزاری ها با مصرف مواد مخدر و الکل ارتباط دارد.

این جامعه شناس در خصوص راههای پیشگیری از اعتیاد می گوید: به نظر یکی از جرم شناسان برای پیشگیری از اعتیاد و یا هر پدیده ای دیگری در آسیب شناسی که ممکن است در سطح گسترده ای همه گیر شود سه واقعیت مهم "انسان اعتیاد پذیر" ، "محیط اعتیاد ساز" و "عامل اعتیاد زا" را باید مد نظر قرار داد.

وی می افزاید: در حال حاضر پیامدهای سوء مصرف مواد مخدر نیز به معضلات اعتیاد اضافه شده است .استفاده از سرنگ مشترک و انتقال بیماری های نظیر ایدز، هپاتیت و بسیاری از بیماری های عمومی دیگر از جمله این مشکلات است.

به گفته دکتر مولوی اعتیاد در شرایط کنونی محدود به یک طبقه اجتماعی خاصی نیست و حتی روستاها و مراکز فرهنگی نظیر مدارس و دانشگاه ها از این تهدید در امان نیستند لذا پیشگیری به روش قدیمی دیگر کارساز نخواهد بود.

این کارشناس مسایل اجتماعی تربیت دینی افراد، طراحی برنامه و ارایه الگو ممانعت از تولید عرضه و استفاده از مواد مخدر ،استفاده از روشهای جایگزین نظیر راه اندازی مراکز ورزشی و تفریحی برای پرکردن اوقات فراغت در مناطق آسیب پذیر و آگاهی عمومی از مجازات و پیامدهای قانونی استفاده از مواد مخدر را روشهای پیشگیرانه در خصوص جلوگیری از گسترش معضل اعتیاد درکشور می داند.

با توجه به اینکه ایران در جوار دو کشور بزرگ تولیدکننده مواد مخدر جهان یعنی افغانستان و پاکستان و در حاشیه منطقه معروف به "هلال طلایی" قرار گرفته و سالانه بیش از 3500 تن انواع مواد مخدر در این دو کشور تولید می شود ، کارشناسان بحث ترانزیت مواد مخدر در این منطقه را مورد بررسی قرار داده اند.

سرهنگ "قاسم رشید نژاد" معاون مبارزه با مواد مخدر فرماندهی نیروی انتظامی استان آذربایجان غربی می گوید: در دنیای کنونی امنیت در کشورها حرف اول را می زند و کشوری که موفق به تامین امنیت شود از لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پیشرفت خواهد کرد .در حال حاضر معضل اعتیاد تهدید کننده امنیت در همه کشورها است.

این مقام ارشد ناجا با تاکید بر اینکه هم اکنون قاجاق مواد مخدر در جهان 1500 میلیارد دلار چرخش مالی و 500 میلیارد دلار سود برای قاچاقچیان دارد ،اضافه می کند: این رقم درکشور به 1600 میلیارد تومان گردش مالی و 500 میلیارد تومان سود مالی می رسد.

به گفته وی نیروی انتظامی در سال گذشته 400 هزار نفر را در خصوص مواد مخدر دستگیر کرده و 230 تن انواع مواد مخدر کشف شده است.

رشید نژاد با اعلام اینکه در حال حاضر70 درصد از زندانیان کشور در رابطه با جرایم مواد مخدر دستگیر شده اند، تاکید می کند: علت افزایش مجرمین مواد مخدر در زندانهای کشور این است که هزینه جرم کم است.

وی معتقد است که به دلیل ویران کننده بودن مواد مخدر هزینه جرم باید بالا رود و قوانین در این خصوص تغییر یابد.

وی توضیح می دهد: توزیع کنندگان مواد مخدر "مرگ" را در شریان جامعه تزریق می کنند و توزیع مواد مخدر به معنی توزیع مرگ درجامعه است .به طور یقین می توان گفت که منشا همه معضل ها نظیر سرقت، فحشا و هر پدیده زشت دیگری ریشه در مواد مخدر دارد.

این مقام ارشد ناجا با این نگرش که هر معتاد هر ساله 3 نفر را به مواد مخدر آلوده می کند، می گوید :50 هزار معتاد به معنی 50 هزار آسیب است، در شرایط ما از حط قرمز رد شده ایم .امروز وقت شعار و گفتن و نوشتن گذشته و زمان مقابله و مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.

رشید نژاد هم چنین با انتقاد از افرادیکه نسبت به عملکرد نیروی انتظامی معترض هستند ،تصریح می کند:نیروی انتظامی اگر کار نکرده چگونه 230 تن مواد مخدر کشف شده است.دستگاه های پیشگیری کننده باید جوابگو باشند که برنامه هایشان برای بازپروری و ترک اعتیاد چیست؟

وی می افزاید : در حال حاضر برای فرویش "پفک نمکی" تبلیغ زیادی می شود زیرا این محصول سود آور است در حالیکه با معضلی نظیر "مواد مخدر" که خانمانسوز است اینگونه برخورد نمی شود .در این خصوص یا برنامه ای وجود ندارد یا تعداد این برنامه ها زیاد نیست.

وی تصریح می کند : اگر سال گذشته 400 هزار نفر در خصوص مواد مخدر دستگیر نمی شدند امروز در سوپرمارکت ها به جای پفک نمکی مواد مخدر فروخته می شد.

معاون مبارزه با مواد مخدر فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان غربی در ادامه به تشکیل "ستاد بحران" برای حل معضل مواد مخدر در کشور تاکید کرده و می گوید: تا زمانی که اردوگاه بازپروری معتادین در کشور وجود نداشته باشد معتادین در خیابان سلامت جامعه را تهدید می کنند.

رشید نژاد با طرح این سوال که مگر هزینه ایجاد یک اردوگاه یا درمانگاه برای ترک مواد مخدر چقدر است؟ ادامه می دهد : ما نمی خواهیم که هتل بسازیم و نمای آن را گرانیت کنیم بلکه می خواهیم تقاضا را از جامعه حذف کنیم .مطمئنا تا زمانی که در جامعه تقاضا باشد عرضه هم خواهد بود و تا زمانی که عرضه باشد خطر هم وجود خواهد داشت.

رشید نژاد خاطر نشان می کند: ما قول می دهیم که به مدت یک هفته همه معتادین را از سطح شهرها جمع آوری کنیم ولی اگر جمع کردیم چه کنیم؟در برخی از موارد معتاد پس از دستگیری وقتی به دادگاه می رود، زودتر از سرباز نیروی انتظامی آزاد می شود.

وی تصریح می کند : تنها راه مقابله با معضل مواد مخدر ،بازنگری در قوانین برخورد با جرایم مواد مخدر است.

"محمد عباسپور" عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز می گوید: در بررسی های کمیسیون اجتماعی که با توجه به گزارشات نیروی انتظامی ، سازمان بهزیستی و همه ارگان های امنیتی و در گیر در این مبحث انجام شده ، مشخص شده است که 90 درصد عوامل مربوط به گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر زاییده پدیده شوم "بیکاری" است.

وی ادامه می دهد : جوان دارای انرژی است و اگر این انرژی هدایت نشود ویرانگر خواهد بود.

وی گسترش ورزشهای همگانی در بین جوانان را یکی از راهکارهای کاهش گرایش به مواد مخدر در بین جوانان دانسته و می افزاید: مسولین کشور تا زمانی که بحث اشتغال زایی را سرلوحه برنامه های خود قرار ندهند و از آن غافل شوند ،در جامعه هم بحث تئوری های سیاسی و هم بحث تئوری های انحرافی و اجتماعی ایجاد خواهد شد.